top of page
Търсене

Денталната практика е бизнес!

Актуализирано: 25.01.2021 г.

Независимо от факта, че със започване на денталната си практика всеки стоматолог е воден от идеята да помага на пациентите си и да ги избави от болката им, подобрявайки общото здравословно състояние на устната кухина, постигането на тези резултати ще бъде изключително трудно, ако не разглеждаме от самото начало практиката ни като един бизнес модел. Съвсем скоро може да ни сполети дълбоко разочарование и да потънем в размисли – как се озовахме тук и какво следва?

Въпреки че се надяваме просто хората да се тълпят пред вратите на клиниката ни, за съжаление практиката показва, че в днешно време потокът от хора обикновенно не е достатъчен, за да се посрещнат основните нужди на една модерна дентална практика и да остане достатъчна печалба в края на месеца. Въпреки че съществуват по-малко клиники отколкото е необходимостта на населението в България по обективни демографски причини, тези които реализират доходност над средната са тези, които оптимално използват различни бизнес стратегии и ги развиват, докато ги прилагат ежедневно.


Затова, ако имате амбиции да постигнете успешна практика, която да ви носи не само духовно удовлетворение, но и добри доходи, помислете добре за своята бизнес стратегия. Държим да уточним, че понятието „добри доходи“ е доста условно, като зависи основно от вашите възприятия, амбиции и цели.

Основните опорни точки, които ние смятаме за фундамент на всеки бизнес са следните:


1. Финанси на организацията:

– С какъв ресурс разполагаме в началото?

– Ще използваме ли кредитни институции?

– След първоначалната инвестиция, кога се очаква да стигнем ниво „0“, т.е. изкарване на инвестициите вложени в практиката до момента (добавяйки инвестицията в образование, както и средната предвидима инфлация за годините напред)

– Правилно определяне на маржа(чистата печалба) за всяка предлагана услуга

– Следене на паричния поток и разбиране каква част от него е чистата печалба

– Управление на финансовия ресурс и инвестиции в практиката.


2. Маркетинг на практиката

- Какви канали за маркетинг ще използвате?

- Имате ли нужда от професионална помощ или ще се справите сами?

- Какъв бюджет сте склонни да отделите, маркетинга в днешно време представлява все по-нарастващо перо от бизнес разходите

- Какви оферти бихте могли да предложите за редовни пациенти, както и за нови такива

- Помислете за бранда на клиниката си – медийно представяне и как името на клиниката остава в съзнанието на пациентите.


3. Обслужване на пациентите

- Как можете да накарате пациентите да се чувстват по-комфортно?

- Какъв е цялостния процес от запазване на час до изпращането на пациента след лечение, какво може да се оптимизира?

- Имате ли нужда от допълнителен персонал, за да предоставите по-добро обслужване на пациентите си?

- Можем ли да предоставим допълнителни услуги, улесняващи пациента, например при запазване на час или при намиране на практиката?

- Предоставяме ли емоция на пациента докато е на стола? (напр. Телевизор, музика от определен тип и т.н.)


4. Счетоводство на клиниката

- Какъв тип счетоводство сте избрали да водите? Как ще регистрирате дружеството си?

- Какъв софтуер ще се използва за целта?

- Какви ще бъдат разходите ви за счетоводно обслужване и касов апарат?

- Какви данъчни облекчения можете да използвате? Тази точка е добре да бъде обсъдено с вашия избран счетоводител с подробности.


5. Цели на клиниката

- Каква е основната ни цел? Трябва да сме наясно точно накъде вървим, за да стигнем до там, в противен случай просто ще тръгнем за някъде и има голяма вероятност да не ни хареса края на този път.

- Поставяне на конкретни цели с измерители (например 20 пациента на седмица, или 20 пациента на ден)

- Как смятаме да развиваме нашата практика в бъдеще – искаме ли да наемаме персонал или ще разчитаме на собствените си сили.

- Ще инвестираме ли в ново по-голямо помещение и как ще го направим?


6. Денталното снабдяване

- Това е отделен аспект, който ще бъде обсъден в последваща тема в блога ни, тъй като е доста обширна тема.Това са само някои от основните аспекти в развитието на един бизнес, които трябва да се предвиждат своевременно, за да управляваме една успешна практика.

Във времето можете да бъдете сигурни,че много от плановете няма да се осъществят точно както си ги представяте, поради възникването на много непредвидени обстоятелства в живота. Но ние трябва да сме наясно какво искаме да се случи и по този начин да се предразположим към успеха и да повишим шансовете си за благополучие, като едновременно елиминираме всички възможни рискове по пътя.

Ако смятате, че това са прекалено много аспекти за планиране и за мениджмънт, винаги бихме препоръчали да се възползвате от услугите на професионалисти в областта на бизнеса. Не е задължително те да са в денталния бизнес, важното е да участват в бизнес процесите и да разбират какво се случва в основите на една организация. Хубаво е ако можем да се възползваме от по-малко външни изпълнители на посочените разнообразни функции, за да успеем да поддържаме добър баланс на нетната печалба и съответно да имаме по-голям ресурс, който да използваме за бъдещото ни развитие.

В случай, че се нуждаете от безплатна консултация по една от споменатите теми, можете да заявите безплатна консултация с нас, като зададете темата на консултацията и подадете малко повече информация по въпроса, който искате да разискваме.

Ако желаете да пишем на някаква конкретна тема в блога, моля оставете вашия коментар с повече подробности!

18 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page