top of page
Търсене

Инструкции за дезинфекция и поддръжка на ротационни инструменти


Един от основните процеси при работа с различните видове ротационни инструменти в денталната практика е дезинфекцията им. Това е важен момент от съществено значение за превенция на разпространението на различни заболявания. Също така почистването спомага значително за удължаване живота на инструментите, като запазва и тяхната производителност. В следващите редове ще споделим с вас основните моменти, които трябва да се вземат в предвид при планиране и изпълнение на процеса по дезинфекция на различните ротационни инструменти.


1. Предварителна дезинфекция – след употреба потопете инструментариума в

дезинфекцираща течност, следвайки и нейните инструкции за употреба. Хидроген пероксид не трябва да се използва! При нови инструменти направо можете да започнете от точка „2“.


2. Почистване - има няколко начина, един от които е препоръчителен:

- Механичен термо душ на 90 градуса за 5 минути

- Ръчно – с твърда четка на течаща вода

- Ултразвукова вана с използването на подходящ за целта дезинфектант

След една от трите процедури подсушете инструмента – с въздух или с мека,чиста кърпа.

Инспектирайте инструмента за останали частици.


След тази стъпка преминете към една от следващите две, според случая:


3. Стерилизация:

Инструменти, които достигат до контакт с кръв, вътрешни тъкани и органи, включително рани, е необходимо да преминат парна стерилизация на 134 градуса, следвайки инструкциите на използвания стерилизатор.


4. Термална дезинфекция:

Инструменти, които не са имали контакт с тъкани и нямат замърсяване с кръв могат да бъдат дезинфекцирани и с топъл въздух в съответния уред или автоклав. Ако се използва високо температурен стерилизатор трябва излагането да бъде поне 30 минути на 180 градуса. Ако се използва автоклав се следват инструкциите на уреда – обикновено 15 минути на 121 градуса и 3 минути на 134 градуса. При всяка температурна дезинфекция трябва да се използват подходящи за инструментите кутийки (стерилизационни), да не се използват опаковъчни материали.


При всеки случай на съмнение за замърсяване на инструмента с кръв, парната стерилизация е задължителна!


Ако спазвате стриктно посочените по-горе стъпки, можете да бъдете сигурни, че вашите ротационни инструменти ще ви служат дълго и качествено, като същевременно ще бъдат абсолютно безопасни и хигиенични за пациентите.

Добра идея е да използвате дезинфектанти и разтвори, препоръчани от производителите на инструментите. Ако такива не са ви налични нашите професионалисти могат да ви предложат набор от висококачествени дезинфектанти за ротационни инструменти.

87 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page