top of page
Търсене

Как да развиваме практиката постоянно?

Актуализирано: 25.01.2021 г.

Преди да започна тази тема е добре да отбележа, че разработване на една дентална клиника е доста обширно понятие, като за да можем да коментираме темата е редно да зададем някакъв формат за самото развиване. Или какво по-точно искаме да постигнем? Да кажем просто "искам да развия нещо" не е достатъчно конкретна цел, която да ни накара да впрегнем всички сили и средства в това начинание. А в момента ресурсите, които са на наше разположение са безброй и всъщност растежа е много по-лесно постижим отколкото да кажем преди 10-15 години. Стига да знаем как да го направим и да действаме!

Нека разделим условно развитието на клиника, за целта на тази статия, в два различни варианта:

  1. Увеличаване на потока от пациенти

  2. Запазване на същия като брой поток пациенти, с повишаване цената на предлаганите услуги(или повишаване на маржа печалба)

Разбира се, съществуват и други начини за разрастване, но тук целта е да покажа, че когато сме конкретни в това което целим, се насочваме към нужните инструменти, които да използваме. Винаги в живота нещата имат и друго решение, различно от познатото ни към даден момент.


Нека да започнем по тема номер едно - какви средства можем да използваме, за да привлечем нови потоци от пациенти към нашата клиника?

Ще изброя само някои от наличните методи, с кратки обяснения за тях. При нужда можем да предложим абсолютно безплатна консултации за някои от методите (на живо или онлайн).РЕКЛАМА В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Първият и най-популярен метод, който е такъв и защото е много добре функциониращ в момента - реклама и редовни публикации в социалните медии. Държа да отбележа, че при този метод е важно да се таргетира правилно аудиторията на рекламата. Например, не бихте желали рекламата ви да се показва на някой в Козлодуй, ако вашият кабинет се намира в Бургас, нали? Точно затова е важно да зададете колкото се може по-конкретни критерии на кой точно да се показват вашите публикации. Методът към момента е много рентабилен, тъй като се достигат много хора с много малко средства, но не може да се гарантира, че това ще остане дълго време така. Тенденцията е рекламите в социалните медии да повишават цената си.

За да се възползвате от предимствата на социалните мрежи можете да наемете и професионалист, ако не се чувствате уверени в себе си, че ще можете да се справите. Към момента професионалните услуги в тази сфера също са все още с доста приемливи цени (примерно можете да правите кампания за от 50 до 100лв на месец)

БРОШУРИ И ФЛАЕРИ

Вторият метод е чрез брошури или флаери - можете да наемете някой да разнесе подготвени флаери, рекламиращи вашата практика в региона, в който работите. Много добре е всички хора, живеещи в близост до вашата практика да знаят за съществуването й. Ако възникне нужда на някой от тях, сигурно ще се сетят за вас и ще ви потърсят. Такива брошури могат да се оставят и в близките магазини, фризьорски салони и други места където има поток от хора (разбира се, собствениците трябва да са съгласни с това). Целта е колкото може повече хора да знаят за вас, по този начин потока ви от пациенти ще се увеличава постоянно.

РЕКЛАМА В GOOGLE

Красотата на този метод е в това, че се целите в хората, които вече търсят вашата услуга - при тях има проблем, който ВИЕ можете да решите! Разбира се, тази услуга има и някои недостатъци, които бих искал веднага да отбележа - на първо място, за да се издигнете на предна страница зависи много от това каква онлайн платформа имате, как е оптимизирана тя, и други технически подробности. Второ, зависи колко е висок рейтинга ви в Гугъл (иначе казано колко отзиви имате и какви оценки, спрямо другите потребители предлагащи същата услуга). Трето, но не на последно място - услугата е малко по-скъпа като цена, тъй като Гугъл добре осъзнава стойността, която предлага и тя е оценена съответно. Плащате, когато някой влезе в сайта ви през линка, който Гугъл му предоставя. Хубавото е, че можете да зададете бюджет и той да не прескача дадена стойност на месец.


Сега се сещам за поне още няколко метода, но понеже вече е 19:45 часа, ще премина към точка две и ще запазя останалата информация за следваща статия :)

Темата за повишаване на цените на предлаганите услуги е доста деликатна и всъщност зависи от доста фактори, които може да не са лесни за промяна (например трудно и скъпо би било да направите цялостен ремонт с цел да подобрите цялостното изживяване на пациента, и тази инвестиция е несигурно, дали ще бъде възвърната в близките няколко години).

Всъщност, достатъчно е да увеличите само печалбата си между изразходения материал като стойност и цената на самата услуга. Често обаче това е трудно постижимо да бъде измерено, поради количеството брак понякога или поради дефекти в използваните материали, които налагат повторно лечение (разбира се, за Ваша сметка).

Ключов фактор тук е да влезете навътре в отчетите на клиниката и да определите къде точно изразходвате най-много средства, за кои пера от снабдяването, след което да отделите самите продукти и да помислите, дали можете да оптимизирате тези продукти, като използвате техни аналози на по-ниски цени. От моят опит до момента съм сигурен, че във всеки кабинет могат да се намерят минимум 3 продукта, който могат да бъдат заменени с по-добра алтернатива. Всъщност алтернативата може и да е малко по-скъпа като закупуване, но периода й на амортизация или количеството й да е три пъти повече от продукта, който вие използвате. Това в дългосрочен план, би се отразило много добре на вашата крайна печалба. Особено, ако говорим за продукти като консумативи.


За да сте сигурни, че правилно определяте цените на услугите, които предлагате можете да напишете и в Гугъл "как да определя цените на продуктите и услугите си" и със сигурност ще ви излязат няколко полезни четива на темата. В бранша много честа грешка е да се предлагат цени, които са сходни с останалите клиники. Това не е добре, тъй като всяка клиника предлага различни услуги, условия и изживяване и това ще предопредели донякъде крайната цена. Но най-големият фактор е това, че Вие сте уникален специалист с уникален подход и цената ще бъде отражение на Вашата самооценка. Мога да ви гарантирам, че има клиники с двойно по-високи цени от Вашата, които работят с много повече пациенти. Защо ли се случва?


Един друг метод, който веднага можете да приложите е да оцените кои са манипулациите, които най-често упражнявате, например почистване на зъбен камък и обтурации. Повишете цените на тези манипулации с 10% , а на някои други намалете с 10%. Със сигурност по този начин крайната ви печалба ще се повиши значително.

Друга подобна стратегия е да предложите 3 вида обтурации с три различни класа материали - тук масово пациента ще избере средния вариант (например микрохибриден композит), като вие разбира се сте направили предварително сметката за този материал да имате нужната печалба.


Забелязвам в повечето ценови листи в стоматологичните кабинети, че всички цени са закръглени (например 20лв, 200лв и пр.). Това според мен не е достатъчно продуктивно от гледна точка на продажба и реализиране на печалба. Лесно тези суми могат да бъдат променени (напр. 19лв, 199лв. и пр.) Въпреки, че това малко затруднява смятането, в повечето случаи няма да има разлика в реализирания оборот, но ще има голяма разлика в съзнанието на пациента - той ще си мисли, че плаща по малко във вашия кабинет! И по този начин ще бъде склонен не само да ви препоръча, но и да ви се довери за по-скъпи манипулации, понеже като му съставите цена за услугата, на него ще му се стори приемлива и едва ли ще потърси алтернатива. Този похват е широко използван във всички сфери на продажбите и не виждам причина, защо да не бъде успешно прилаган и в един стоматологичен кабинет.


И най-важното, което съм научил дотук за всички гореизброени методи : нито един не действа сам, трябва вие да се активизирате и да ги прилагате! И да - няма магическа пръчка като в приказката за Пепеляшка - има здрава работа и трудности, но резултатите си заслужават!


15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page