top of page
Търсене

Паста за зъби с флуорид или без флуорид – изборът остава за потребителя

Актуализирано: 10.02.2021 г.Остаряването може да бъде трудно, и този дебат за или против флуорида не помага особено. Затова и пишем тази статия, основаваща се на извършени проучвания, които да ви помогнат да изберете от коя тубичка да изстискате. Трябва още в началото да отбележим, че няма верен или грешен избор. Докато повечето хора растат си мислят, че пастата им задължително трябва да има флуорид, за да е ефективна, но това не винаги е реквизит за добро и правилно почистване.

Какво точно е флуорида?

Накратко флуорида представлява естествен минерал, който е доказано ефективен срещу развитието на зъбни кариеси. Нормално се съдържа в някои храни, както и във водоизточници като реки и езера. Поради свойството му да се бори с кариеса, флуорида е добавян към всички водни източници за населението.

Флуорида добър ли е или лош?

Попитайте стоматолога си, мама или седем годишната си племенница и те ще ви кажат, че превенцията на кариес е основната причина за поддържане на добра устна хигиена. Флуоридът тук е позитивен по два начина. Първо реминерализира емайла, което означава, че когато флуоридът се свърже със зъба, той привлича и други минерали към него и спомага за поддържането на зъбната твърдост. Зъбният емайл е изграден от хидроксил апатит. Вторият начин е като флуоридът превръща част от този хидроксилапатит във флуоридапатит, който е много по-резистентен към киселинни влияния и по този начин помага за предотвратяване на кариесни образувания.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ е издал становище обосноваващо се на мнението на стоматологични професионалисти, което гласи че : „всеки човек трябва редовно да се излага на малки количества флуорид...“ като се отбелязва, че тази експозиция може да дойде от питейната вода или пастата за зъби. До тук разбрахме, че всъщност флуоридът е голяма работа!

Защо може да използваме паста за зъби без флуорид ако сме възрастни?

Някои хора решават да използват пасти без флуорид. Това е типично когато хората имат притеснения относно нивата на флуорид, на които те вече са изложени. Както казахме, повечето водни източници вече са обогатени с флуорид, и хората си мислят, че вече приемат прекомерни количества. Всъщност флуоридът е ефективен в предпазването от кариес единствено когато е директно приложен върху зъбната повърхност и има минимален ефект, когато се приема с питейната вода. Когато се минимизира количеството, което се гълта и се прилага по предназначение флуоридната паста за зъби е абсолютно безопасна и ефективна.

Крайното решение за това каква паста да се употребява остава в потребителя, но ние можем да насочим ефективно към правилно и информирано решение за доброто здраве на всички пациенти!


9 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page