top of page
Търсене

Ротационни инструменти в денталната практика

Актуализирано: 3.04.2021 г.

Ежедневно в практиката си всеки стоматолог използва широк набор от ротационни инструменти. В тази статия ще се

опитаме да дадем малко повече информация за тях, която ще ви помогне в избора на най-подходящите борери за вашите манипулации.

Съществуват много видове ротационни инструменти, като тук ще се концентрираме основно върху тези, които се използват за обработка на зъбните тъкани извън корените, ще изключим ендодонтските. Те ще бъдат обект на една от следващите ни статии.

В най-общи линии така посочената група от ротационни инструменти се делят на няколко вида: стоманени борери, твърдосплавни (карбидни) борери, диамантени пилители, абразиви, полирни инструменти.


За стоманените борери ще дадем по-малко информация, тъй като те са по-слабо разпространени. Целият борер е излят от стомана, включително и режещата глава. Характерно при тях е, че в зависимост от качеството на стоманата се определя и техния жизнен цикъл. Освен това стоманата, както знаем, е силно оксидиращ се метал и поради тази причина силно корозионно въздействие на тези инструменти оказват всякакви дезинфекционни разтвори и остатъчна влага. Тези инструменти не са конкурентни на карбидните, дори и да имат доста по-ниска цена. Работните им характеристики бързо се влошават и бързо инструмента трябва да бъде заменен с нов. Това е и основната причина в световен мащаб твърдосплавните борери да са много по-утвърдени на пазара. Въпреки това, има някои видове инструменти, за които е целесъобразно да се изработят от стомана - такива са например някои видове фрези, както и специализираните инструменти за премахване на лепило, останало по емайла при ортодонтски манипулации.


Карбидните борери са изключително откритие в денталната медицина. За първи път в Германия са изобретени прототипи на тези инструменти във фабриката на Буш през 30-те години на миналия век и до днес този вид инструменти е незаменим помощник в практиката при екскавационни интервенции. Тялото на инструмента е изградено от медицинска стомана, а карбидна е единствено главата. Тя се получава при пресоването на фин карбиден прах в специално проектирани камери, под много високо налягане. След това тялото и работната глава се свързват, чрез специална заварка в проектирани за целта машини. Качеството на карбидната глава на инструмента е пряко свързано с това колко фин е карбидният прах, използван за изработката. Колкото по-фин е той, толкова по-остри са режещите ръбове на инструмента. За работната функционалност на борера е важен и дизайна на капсулите, в които се компресира карбидния прах. При някои инструменти съществуват специални сечения, целящи да подобрят работния процес.Диамантените пилители са изработени от медицинска стомана, като работната част е покрита с диамантено покритие, прикрепено към стоманата със специален залепващ слой. При тях от значение за качеството е калибровката, материалът на залепващия слой, качеството на диамантеното покритие и на използваната стомана, дълбочината на интеграция на диамантеното покритие в залепващия слой. Равномерното разпределение на диамантеното покритие и геометрията на инструмента също оказват влияние на работните характеристики. Съществуват няколко вида диамантени инструменти с различни абразивности на диамантеното покритие. Добре е при подготовка на зъбните повърхности да се използва първо по-груб пилител, след което по-фин. По-високите класове диамантени борери включват и други екстри, като специално разработени канали, за подобряване на ефективността и охлаждането при пилене. Можете да разгледате примерни инструменти с такива асиметрични канали като щракнете ТУК.Различни видове абразивни и полирни инструменти се предлагат на денталния пазар. Абразивите са изработени от специални твърди камъни, получени по химичен път и могат да се използват според вида си за набраздяване на повърхности от керамика, твърди и меки метали и сплави, ценни метали, акрили и цирконий.

Полирните инструменти се използват за довършителна работа при възстановявания и премахвания на леки зъбни дефекти. Основните видове са полирни гуми и полирни дискове. Съществува широка гама от форми като основната важна характеристика на гуменото покритие е дали има импрегниран диамантен прах или не. При полирните дискове има различни абразивни покрития, като някои са подходящи не само за композити, но и за метал и меки сплави.

При полирните гуми съществуват иновативни форми, позволяващи да се достигнат и най-недостъпните места за полиране в устната кухина. Можете да разгледате някои от последните иновации в сферата ТУК.


За всички ротационни инструменти е от изключително значение да бъдат калибрирани много добре в работната част и в основата (мястото на захват към турбината или наконечника). Това ще осигури плавен работен процес и запазване на здравината, както на инструментите и денталната техника, така и на зъбните тъкани на пациента. Важно е също да се спазват препоръките на производителя за правилно почистване и дезинфекция. Ние осигуряваме на всички наши клиенти инструкции за дезинфекция, препоръчани от БУШ и преведени на Български език. Можете да разгледате и другите ни предложения на www.97dental.com


89 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page