top of page
Търсене

Предимства и недостатъци на Биоактивните цименти



Биоактивните материали (вкл. цименти, възстановителни материали и подложки) са интересна тема през последните години и то с основание. Материали, които могат потенциално да заздравят, реминерализират и дори да регенерират емайла имат съществени ползи във възстановителната стоматология.

На най-базово ниво биоактивните материали имат биологичен ефект върху околните тъкани. За стоматологията това означава, че биоактивната съставка трябва да се свързва със зъба и да отделя йони, подпомагайки реминерализацията при зъбните маргинални разстояния. Това се постига чрез отделянето на калций и флуорид, които могат да стимулират възстановителните функции и да помогнат в превенцията на вторични кариеси. Чрез засилване на формирането на хидроксилапатит на повърхността на цимента, това отдаване може да подпомогне създаването на дентинови мостове, докато се самозапечатват и реконструират маргиналните разстояния – ефективно запечатвайки срещу бактерии, които могат да доведат до кариес.

Биоактивните цименти имат няколко потенциални предимства – първо, могат да предотвратят деминерализацията около маргиналните разстояния при коронки и мостове чрез отделянето на йони. Също могат да отделят хидроксилапатит в отворено разстояние в цимента. И трето, могат да отделят хидроксилапатит, така че да се запечатат разстоянията между зъба и цимента.


Избор на биоактивни цименти

Докато много хора се фокусират върху биоактивните възстановителни материали и подложки, циментите играят важна роля във възстановителния процес, защото изпълняват двойни функции. Осигуряват циментиране, докато заздравяват емайла на зъба. Това означава, че техните качества слабо се различават от възстановителните материали. Циментите имат следните качества: те са течливи и се втвърдяват химически, но циментите не притежават механичните характеристики на възстановителените материали.

Някои цименти първично се разработват като възстановителни материали (глас-йономерни хибридни материали), но в последствие се определя, че нямат нужните механични свойства и затова се използват като цименти.

Не всички биоактивни материали са еднакви. Всеки вид има определени предимства и недостатъци. Проверили сме няколко биоактивни цимента и всеки има предимства – някои имат особено силна адхезия , докато други имат много добри минерализиращи свойства и лесно се отстраняват. Важно е да се вземе предвид материали с какви характеристики са необходими за конкретния случай. Всеки случай е индивидуален и преценката на лекуващия стоматолог е важна, за да се намери най-добрия материал. Някои цименти са по-толерантни на влага, но тяхната задържаща сила не е толкова висока. Биоактивните цименти оптимизирани със смола са по-нетолерантни към влагата, тяхното използване изисква по-сериозна изолация, но пък имат най-силна връзка сравнено с повечето материали. Някои цименти съдържат веществото метакрилоилоксидецил дихидроген фосфат - мономер, който свързва различни вещества като метал, композит, цирконий – без необходимост от ецващ агент, адхезив или специален праймер. В допълнение трябва да се има също предвид как естетиката влияе на всеки отделен случай, като се прецени опацитета и транслуцентността на избрания продукт.

Потенциални недостатъци на биоактивните цименти В допълнение към потенциалните проблеми с естетиката, скорошни проучвания откриват, че докато биоактивните цименти имат различни нива на отделяне на калций, всички биоактивни цименти имат по-ниски нива на отделяне на флуорид от контролната група глас-йономерни цименти, модифицирани със смола. Биоактивните цименти са показали подобна задържаща сила, но заключението на изследването е, че не би трябвало да се използват като основни при адхезивно закрепени възстановявания. В общи линии, биоактивните цименти могат да запълнят маргинални разстояния с отделяния от тях калциев фосфат, но здравината на ретенция не е толкова добра, колкото на глас-йономерните цименти.

Това може да бъде и най-големия им недостатък. Със сигурност не е добра идея да се използват, когато се подготвя зона с ниска или без ретенция.

Изследвания на допълнителните ползи на биоактивните цименти са установили, че те могат да предотвратят по-добре деминерализацията на дентина, но глас-йономерните им аналози доставят по-добра защита за околните тъкани. Въпреки това, се смята, че и двата вида цименти са добър избор при пациенти с голям риск от вторични кариеси около короналните ръбове.


Приемайки, че характеристиките на биоактивните цименти са с високо качество така, че те могат да се сравнят с традиционните цименти и няма съществени недостатъци при използването на единия или другия вид материали. Докато все още се коментира тяхната цялостна ефикасност, добре е да се посочи тяхната полза при излъчването на йони. Със сигурност това е предимство особено като имаме предвид ежедневните подобрения в механичната якост на материалите, разработвани така, че да могат напълно да се сравняват с глас-йономерните цименти.

Можем да заключим, че бъдещето на биоактивните цименти е пред нас и е доста обещаващо. Дори бъдещето на този вид материали може да означава предотвратяване на наслагването на биофилм от плака. Дали това ще е така – трябва да почакаме и да видим.



20 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page