top of page
Търсене

Как да използваме композити, които устояват дълго във времето при деца?

Актуализирано: 22.11.2022 г.


Продуктът на VOCO GrandioSO взема насериозно времето- от скоростта, с която стоматолога може да работи, до това колко дълго може да издържи една обтурация. Някога замисляли ли сте за връзката между времето и стоматологията? Времето е много ценно и важно когато третирате малките си пациенти. Намаленото време на стола е по-добре, когато се грижим за децата. Сега да помислим как ни се иска възстановяванията да траят дълго. Малко неща могат да ни направят по-щастливи от възстановявания, които устояват теста на времето. Дълготрайността във времето на проведеното лечение е признак за качество, устойчивост и функционалност. При децата основната цел е да можем бързо да поставим обтурациите, които ще се задържат изключително дълго във времето. Проучване през 2016г. оценява използваните възстановителни материали за постериорната област. Резултатите показват, че стоматолозите използват основно композитни смоли при класове възстановявания I, II и V при млечни и постоянни зъби. Композитните смоли се използват редовно от 1970-те години на миналия век. От тогава тези материали са били подобрени по много начини. Композитните смоли са налични като материали с изключителни свойства – добра износоустойчивост и манипулируемост, което спомага за възстановяването на зъбите естетично и функционално, с възможността да се запазят здравите зъбни повърхности.

Модифицирана техника на снегорина Висококачествените материали са само една част от уравнението. За успешни възстановявания, техниката е също толкова важна и съществуват различни техники за поставяне на композитни смоли. Една от най-простите и ефективни техники е модифицираната техника на снегорина. При този метод тънък слой от течния композит се поставя на дъното на препарацията, като подложка, оставя се неполимеризиран и последван от запълване с композит за обемно запълване. Композита за обемно запълване играе ролята на снегорин като притиска течния композит към всички пукнатини и кътчета, запълващ празните пространства, като резултата е солидно възстановяване. Материалът тогава се скулптира. Композитите се полимеризират заедно.



Линията от три течни композита е разработена да предложи универсална употреба за всички класове кавитети от клас I до V, като подложка или основа, за силанизиране и други. Формулирани да предложат пълнеж, подобен на твърдите композити, всеки от продуктите представя нехибридна технология, използваща наночастици, комбинирани със стъкло-керамични частици и специална матрица от смоли, за да може да се достигне пълнежа на материала, който значително надминава останалите течни композити. GrandioSO Flow е с 81% пълнеж и средна вискозност, GrandioSO HeavyFlow с 83% и най-ниска вискозност (не изтича), а GrandioSO Light Flow със своите 76% пълнеж е най-течливия продукт от групата. Можем и сами да видим, че тези нива на пълнеж могат да се сравнят с повечето конвенционални твърди нанохибридни композитни продукти и дори да ги надминат.

Течния композит се нанася лесно в зони, които са прекалено малки за конвенционалните твърди възстановителни материали. Методът описан по-горе допринася за ефективен контрол на микротечовете и доставя дълготрайни устойчиви резултати. От съществено значение е да имате подходящи работни условия. Трябва да се поддържа сухотата. Поради хидрофобната природа на композитните смоли, използването на кофердам или изолационен материал е много важно. Комбинирането на отлични дентални материали, точна и надеждна техника, и контролирана работна среда за манипулациите ще доведе до успешното лечение.

Клинични случаи

GrandioSO има още един композит наличен в серията – GrandioSO x-tra , който е естетичен нанохибриден композит за обемно възстановяване с 89% пълнеж за отлична износоустойчивост, еластичност, термална експанзия и сила на огъване идентични с тези на естествените зъби. GrandioSO наистина е един зъбоподобен композитен материал. По-долу можете да видите постоперативна снимка на 4 годишно дете лекувано с GrandioSO (снимка 1). Проксимален кариес на първи и втори основни молари са запълнени с GrandioSO и са показани на снимка след 5 години (снимка 2). В следващите редове е изложен използвания метод за препарация и възстановяване.


Снимка 1



Снимка 2



В следващите снимки можете да разгледате как е протекъл процеса на самото възстановяване с използването на техниката на снегорина:


Нанасяне селективно на ецващ агент и поставяне на адхезива




Поставяне на течния композит в основата на обтурацията




Поставяне на композит за обемно запълване, така че да избутва течния композит, моделиране и полимеризиране




КРАЕН РЕЗУЛТАТ







ПОДГОТОВКА НА ЗЪБА: Важно е да се подготвят зъбите подходящо и внимателно за възстановяване с композитна смола. Три ключови характеристики на анатомията трябва да бъдат взети предвид: дебелина на емайла, проксимален контакт и размер на пулпа. Млечното съзъбие е с по-тънък емайл от постоянното съзъбие, затова е важно внимателно да се използва ецващия агент и бонда. Трябва да се предвиди оклузалната повърхност, особено при деца, склонни да притискат зъбите си (бруксизъм). За да се предпази успешно обтурацията трябва да бъде осигурена механична ретенция. Това лесно може да се получи под формата на леки подрязвания във венеца. С това подсигуряваме, че добрата подготовка и здравата обтурация ще се поддържат през цялото време. Камерите на короналната пулпа са големи в сравнение с короната на пулпата. Заради този факт трябва да се внимава да не се отвори или навлезе в пулпата по време на препарацията. С други думи подготовката трябва да бъде консервативна. Проксималните контакти са широки и плоски при млечното съзъбие и изисква подходящо използване на клинове и матрици, за да създаде нужния контакт. Ефективните клинове и използването на матрици ще подсигури добро запечатване на гингивалните маргинални разстояния за предотвратяване на влага и замърсявания.

АДХЕЗИВ: Подходяща адхезия е важна. Когато сравняваме връзките при млечния и постоянния емайл и дентин, може да се твърди, че бондовете осигуряват идентична връзка. Техниката използвана в случая е използването на самоецващ адхезив с допълнително селективно ецване. Тази техника е доказана, че увеличава силата на връзката и при двата вида съзъбия. Фосфорна киселина се използва за ецване на емайла на препарацията само, изплаква се, но не е подсушен. Futurabond U се нанася върху цялата препарация и се фотополимеризира. Този бонд има голямо предимство при използването върху детски зъби – работи се бързо, просто и уверено. Лекотата на апликацията му, както и способността да се използва като самоецващ, с тотално ецване или селективно ецване го прави основен избор в тези случаи.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ: Когато се привърши с ецването и адхезива, възстановителният материал може да бъде поставен. Използването на течен композит в дъното на възстановяването при тази техника се използва за уплътняване. В показания случай е използван GrandioSO Light Flow A1. Той е с висок пълнеж и много лесно нанасяне. Течните композити имат способността да се огъват със зъба и по този начин се докладват намалени микротечове. При тази техника материалът е поставен на тънък слой върху гингивалния под, в зоната на интерпроксималната кутия. Течният композит трябва да съставлява около 10% от целия обем на възстановяването. Важно за тази техника е да се остави течния композит неполимеризиран. Техниката се основава на поставянето на твърдия композит върху течния, като го притиска оклузално и гингивално. Това позволява на течният композит да запълни празнините, които твърдия няма как да направи при възстановяването. GrandioSO Heavy Flow A1 се поставя внимателно и с постоянно налягане, без да се изтегля назад, докато препарацията се запълни. В този момента материалите се фотополимеризират. Финален слой от GrandioSO Heavy Flow се поставя като топ слой, за запечатване на всички несъвършенства. Използването на силант доказано предотвратява микропропуски и удължава живота на възстановяването. Дълготрайността на възстановяването е потвърждение за успеха на материалите, техниката и подходящя избор за всеки пациент индивидуално. Винаги търсим перфектни резултати и целта е да създадем вечни възстановявания.


Заключение СВ двешно време имаме богат избор от стоматологични материали и компании, продължаващи иновации в отговор на изискванията на стоматолозите, както и на нуждите на пациентите. В случая с композитите, много от тези иновации включват намаляване на времето за поставяне на материала и направата на дългосрочни устойчиви материали. И в двата случая говорим за време. Факт е, че GrandioSO се справя успешно вече повече от 10 години в силно конкурентната среда и това е потвърждение, че този материал помага във времето на стоматолози и пациенти.

Ако ви интересува повече за материала можете да го разгледате в детайли ТУК.

18 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page