top of page
Търсене

Как растителната диета спомага за оралното здраве?



В този материал ще обърнем внимание на влиянието на хранителните навици върху здравето в устната кухина. Лекцията е част от задължителното продължаващо обучение на стоматолозите в САЩ и е специално преведена за Българската ни аудитория от екипа на 97 Дентал.


В началото да представим авторите на оригиналния материал : Д-р Сара Карлин (Детски стоматолог) и Елен Карлин (консултант по здравословно хранене). Д-р Сара Карлин е завършила образованието си в Мериленд и е специализирала в Университета в Ню Йорк, като членува в Академията на Детски Стоматолози, Американска Дентална Асоциация и Денталната Асоциация на Аризона. Често е канена за лектор по темите на денталното здраве и хранителните навици. Елен Карлин от своя страна има над 30-годишна практика като съветник на стоматологични практики във връзка с хранителните навици на пациентите, както и към Център за Астма и Алергии в Мериленд.


Лекцията ще бъде представена като дискусия между двете, като се обсъждат различни аспекти свързани с денталното здраве и храненето.


Елен Карлин : Целите ни днес ще бъдат да дискутираме хранителните модели базирани на растения, както и стиловете на приготвяне на храната, да обсъдим синергията между цялостния растително базиран режим на хранене и интеграцията на устната микробиома и устната кухина, да обсъдим също и големият брой проучвания, подкрепящи тези диети за оптимално орално и систематично здраве.


Д-р Сара Карлин : Съществува синергична връзка между хранителния статус на пациента и неговото орално здраве. Както Ан Уигмор(Литво-Американски автор) е казала „Храната, която ядем може да бъде или най-мощната форма на лекарство, или най-бавната форма на отрова“. Когато пациентите ни не правят здравословни избори за храните, които консумират регулярно, доказаните изследвания показват, че това води то мащабни проблеми в устната кухина с напредване на възрастта. И разбира се, имаме нужда от здрави зъби, за да консумираме здравословни храни. Тази връзка е неоспорима. Храната, консумирана ежедневно играе важна роля в общото благосъстояние на меките и твърдите тъкани в устната кухина. Нашата дискусия ще ви разясни как консумирането на растителни храни, като част от здравословен начин на живот, ще помогне на вас и на пациентите ви да предотвратят появата на орални или систематични заболявания, подкрепяйки здравословна устна микрофлора.


Елен Карлин : Нека поговорим за новите Препоръки за Диетата на Американците. Това са съобщения от правителствени агенции, промотиращи предотвратяване на заболявания и насърчаване на по-добро здраве. Тези препоръки се обновяват на всеки 5 години. Последното обновяване е от Декември 2020 година, като е направено под мотото „Нека всяка хапка има значение“, като наистина предава нужното съобщение, че трябва да се фокусираме към здравословното хранене. Тук имаме три различни подхода на хранене и всички те са базирани на растения : Американски стил на хранене , Здравословно вегетарианство и Средиземноморски стил на хранене. От самото начало можем да видим в препоръките важни точки, които да следваме. Трябва да следваме здравословна диета в различните стадии на живота. По този въпрос много пациенти винаги ме питат „Късно ли е за мен? Не съм се хранил здравословно толкова дълго време…“, но никога не е твърде късно. И когато се работи с бременни жени или семейства, важно е да се създадат навиците по време на бременността, които след това да се предадат на децата, като по този начин те ще бъдат предразположени към добро систематично здраве и орална хигиена през целия си живот. Следвайки препоръките, искаме да систематизираме менюто си, като включваме храни наситени с хранителни вещества. Това е и фокусът на тази презентация. Това са основно храни в цялата си форма, а не ултра-преработени. Бихте искали да изберете тези храни според вашите култура, традиция и преференции като разбира се помислите и за бюджета. И също трябва да помислите за нуждите от вещества от различни хранителни групи. Ще трябва да стоите в калориен лимит. Затова казвам на пациентите си „Гледай колко е голяма порцията“. Бихте искали да ограничите приема на преработени храни с високо съдържание на захар, наситени мазнини и сол. И също определено трябва да ограничите алкохола по много причини, но една от тях е, че увеличава екскрецията на магнезий в урината, а магнезия е нужен на имунната система и за цялостно здраве. Говорейки за растителна диета, можем да опишем как трябва да изглежда една порция храна – когато погледнете в чинията ¾ от нея трябва да са запълнени с растителна храна. Половината чиния трябва да е запълнена с плодове и/или зеленчуци. Четвърт от чинията трябва да е запълнена с зърнени продукти , като половината от тях да бъдат пълнозърнести. И тук идват много обърквания при пациентите, които си мислят, че като сложат черен хляб, това е пълнозърнестата част. Трябва да се четат етикетите и зърната не винаги трябва да са от пшеница. Зърната могат да бъдат от амарант, жито, булгур, киноа и много други. Останалата четвърт от чинията може да бъде например животинска – яйца, риба, червено месо, пилешко, или да изберете растителни протеини като например соя, ядки, леща и други. От напитките можем да изберем или да консумираме напитки от животински произход или да изберем соево мляко например, ако например изберем 100% растително меню.


Д-р Сара Карлин : Растителното хранене е препоръчано от толкова много професионалисти и организации. Това е само частичен списък като с напредъка на проучванията в сферата ще се увеличава. Тези организации включват Американската Асоциация за Ракови заболявания, Американската Кардиологична Асоциация, Световната Здравна Организация, Американската Академия за Хранене и Диетология, както и много други. Ние като дентални специалисти също можем да подкрепяме растителния хранителен режим.


Елен Карлин : Американската Асоциация за Хранене и Диетология също подкрепя растителния модел на хранене като се цитира в тяхната позиция „ Добре планираната растителна диета, вегетарианска или веганска, е здравословна, адекватна откъм хранителни вещества и може да предостави ползи при превенцията и лечението на някои заболявания. Тези диети са подходящи за всяка фаза от живота включващи бременност, кърмене, бебета, подрастващи, възрастни и дори атлети. Въпреки отсъствието на формална дефиниция на растителна диета, има специфична терминология в растителните категории, която е много добре дефинирана. Можем да разберем, че храненето, базирано на растения е последователно и съдържа различни типове модели на хранене. Като дентални професионалисти, при работата с вегани трябва да запомните, че веганите нямат добър източник на витамин Б12, тъй като Б12 се намира само в храни с животински произход. Ако видите пациент с възпаление на езика, стоматит или язви на лигавицата например, е добре да го консултирате за хранителните му навици, понеже дефицит на Б12 може да има такива клинични прояви. Съществуват няколко вида вегетарианци – консумиращи яйца и млечни продукти, консумиращи само яйца и консумиращи само млечни продукти. При всички тях общото е, че консумират обикновено много вода, като тя е много добър заместител на всякакви други напитки и в същото време подпомага здравето на устната кухина, особено когато е с добавен флуор в нея. Според Института по Кулинария на Америка растителните методи на хранене са най-големия и важен мега тренд в момента в САЩ. Като регистриран диетолог вярвам, че този тренд ще е тук за дълго, защото този начин на хранене е просто толкова здравословен. Това е стил на готвене и хранене подчертаващ и радващ се на растителната храна, но и който не се ограничава само до нея. При този стил се консумират всякакви храни, просто някои се консумират по-рядко или в по-ограничени количества.


Д-р Сара Карлин : Пълноценните растителни храни лимитират приема на силно обработени храни, тъй като последните имат добавени соли, наситени мазнини, консерванти, добавки и разбира се захар. Като стоматологични специалисти ние винаги съветваме пациентите си да избягват добавените захари. Бих искала да придвижа този съвет с още стъпка напред като моля пациентите си да се опитат да бъдат отличници и да се опитат да консумират 90% пълноценна храна. Би трябвало всички да съветваме за приема на повече пълноценни растителни храни, лимитирайки индустриализираните пакетирани храни и напитки в магазините.

Всички знаем, че има много фактори афектиращи кариесния процес, включително формата на храната, и начина по който тя се приема. Ще направя бързо обобщение какво се случва, когато приемаме рафинирани въглехидрати и захари в нашата диета. Както всички знаем, когато ядем ферментиращи въглехидрати слюнчената амилаза ги разгражда до олигозахариди, което доставя съставки за кариогенните бактерии. Това предизвиква промяна в устната микробиома към бактерии, причиняващи кариеси като S.Mutans и L.Acidophilus. Наблюдава се намалено pH, което спомага за поддържане на деминерализиращата среда. Тъй като кариеса е процес на деминерализация и реминерализация, то ако се поддържа деминерализиращата среда прекалено дълго кариесите се формират. Ако те не се лекуват навреме може да се развие хронична инфекция. Това може да доведе до различни възпаления в тялото, които са свързани с активността на бактериите в устата ни.

Сега нека да поговорим за захарта. Естествените захари са дефинирани от Световната Здравна Организация като захари инкорпорирани в структурата на здрави плодове и зеленчуци. Те са натурално налични в клетъчната структура на тези пълноценни храни, както и в зърната и млечните продукти. Тези натурални(естествени) захари не подпомагат развитието на кариеса. Всъщност те правят точно обратното – имат защитна функция срещу него. Например плодовете, зеленчуците и зърнените храни имат фибри. Тези фибри помагат за регулацията на тялото, усилват усещането за ситост, и намаляват „лошия“ холестерол (LDL). Фибрите са храна за добрите бактерии в червата, което е ключа към контролирането на различни възпалителни процеси. Механичната стимулация при храни богати на фибри подпомага слюноотделянето, което от своя страна допринася за по-здравословна устна микробиома. Слюнката съдържа бикарбонат, който контролира нивото на pH на плаката, като по този начин реминерализира емайла. Проучвания са установили, че вегетарианците имат повишено слюноотделяне, което служи като естествена профилактика срещу кариес. Плодовете и зеленчуците също съдържат полифеноли – растителни химични съединения, които съдържат антиоксиданти и допринасят още за оралното здраве. Млякото съдържа естествената захар лактоза, както и още 13 есенциални съставки, допринасящи за по-добро състояние на устната кухина – като например калций, калий, витамин Д и други. Поради тази причина трябва да включим тези храни в нашата диета, за да се радваме на здрави зъби.

Ответно на естествените захари, които се съдържат нормално в храните, съществуват над 50 термина за добавени захари. Те са моно- и дизахариди, добавени към храните. Има малка хранителна стойност в тези захари, въпреки че някои от тях са получени от обработка на растения (например кокосова захар, захар от фурми, захар от цвекло). Въпреки че някои добавени захари (като мед и кленов сироп) съдържат и полезни съставки, добре е да се знае, че те допринасят все пак за образуване на кариес и напълняване, затова е редно да се включват лимитирано в здравословни хранителни режими. За някои пациенти тази информация е доста объркваща.

От къде идва добавената захар в нашето меню? Според скорошно проучване най-много добавена захар има в подсладени напитки, десерти, сладки, подсладени кафе и чай, бонбони. Препоръките на диетолозите ни съветват да избягваме тези продукти или поне да ги консумираме много по-рядко и в по-малки количества. Можем също да заменим някои от тези продукти с по-здравословна алтернатива. Тук е добре да се спомене, че дори нехранителните подсладители, които не водят до кариес, не следва да се включват в диетата на подрастващите, защото профила на безопасност на тези храни не е бил обследван в детайли при по-младите възрасти. Поради тази причина не препоръчвам на пациентите си и семействата им изкуствените подсладители. Казвам на пациентите си ,че ограничаването на подсладените напитки ще направи голяма разлика в техния риск за развитие на кариес, както и в общото им здравословно състояние. Скорошно проучване проведено наблюдавайки повече от 14000 човека на възраст от 2 до 74 години открива независима връзка между консумацията на подсладени напитки и развитието на кариес през целия живот. Също друго изследване по същото време установява, че подсладените напитки се свързват с намален прием на калций при децата. Просто децата пият повече подсладени напитки вместо мляко. Виждаме това постоянно при нашите пациенти. Виждаме го не само при пациентите, а и в литературата и изследванията. Подсладените напитки са отговорни за 30% от добавената захар в диетата на децата, 50% в диетата на подрастващите, и 60% в диетата на възрастните. Затова определено намаляването или пълното изключване на тези напитки от диетата ще допринесе за оптимално здраве на всички наши пациенти.


Елен Карлин : Нека да променим малко темата и да поговорим за синергията на храната. Според диетологичните препоръки, в последните години експертите по публично здраве, изследователите и регистрираните диетолози са заключили, че хранителните нутриенти и храните сами по себе си не се консумират в изолация. По скоро се консумират според някакъв план и в комбинации, като по този начин те допринасят за по-добро усвояване и съответно по-добър ефект върху здравето. Растенията са комплексни, влияят синергично върху тялото ни, все едно природата е очаквала да се храним така. Всички растения доставят важни вещества за систематично и орално здраве, защото работят заедно и засилват здравословните хранителни навици.




Д-р Сара Карлин : Фитонутриентите и фитохимикалите са съставки на растенията с антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Те се намират единствено в храните с растителен произход като плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести, соя, боб, леща. Има повече от 25 000 вида фитохимикали и те могат да се съдържат в корените, стъблата, семената и листата на растенията. Тези фитохимикали предпазват растенията от заболявания и щети, като количеството им зависи от разнообразието, климата и качеството на почвата. Важно е да се отбележи, че в днешно време растенията не са толкова наситени, както са били преди. Почвите са с намалена стойност на хранителни вещества поради замърсяване, използване на пестициди, индустриална активност и промяната на климата. Също така фитохимикалите придават на растенията техния аромат, вкус и цвят.

Като детски стоматолог открих, че родителите се интересуват с какво да хранят децата си. Винаги препоръчвам повече растителни храни и по-малко преработени, като крекери и чипс, особено във времената за похапване между основните хранения. Изненадана съм, че много родители не мислят за здравословни похапвания като например моркови с хумус или целина с фъстъчено масло(или масло от семена). Това са страхотни начини да се включат здравословни храни в диетата на децата и самите деца изглежда обожават тези видове похапвания. Растителните храни доставят много витамини като A,C и D, както и много минерали като калций, флуорид, магнезий, фосфор, което спомага за предпазването и реминерализирането на зъбните структури. Плодовете и зеленчуците имат цветове, сигнализиращи важни антиоксиданти. Те неутрализират свободните радикали и предпазват от щети, причинени от оксидация. Когато ядем „дъгата“ от цветове, фитонутриентите работят заедно в полза на нашето здраве. Като цяло колкото по-цветно е менюто ви, толкова повече противовъзпалителни имуностимулатори ще приемете. Помислете за това – какво прави спанака зелен, черешата червена и моркова оранжев?

Нека кажем няколко думи и за Витамин C, иначе познат като аскорбинова киселина. Това е жизненоважно хранително вещество, което тялото не може да произведе. Трябва да бъде консумирано ежедневно в диетата защото е разтворим във вода. Това е изключително важен елемент при растителния хранителен режим, тъй като спомага за усвояването на желязото, което е и пореден пример за хранителната синергия. Витамин C е потентен антиоксидант, разбивач на свободните радикали, имащ също противовъзпалителни свойства. Този витамин подкрепя имунитета на клетъчно ниво, както и интегритета на васкуларната система, подпомага производството на колаген, което е необходимо за поддържане на съединителната тъкан за здрави венци и кости.


Елен Карлин : Когато мислим за цитруси, ние мислим за Витамин C. Но когато помислим за синергията , това е важното между витамин C, флавоноидите и каротеноидите, защото когато изядем целия плод ние имаме възможността да преборим свободните радикали по-ефективно, когато тези витамини, флавоноиди и каротеноиди се комбинират. За пример в портокалите се съдържат каротеноиди, лутеин и зеаксантин. В грейпфрута имаме ликопен, а в лимоните хесперидин. Има няколко проучвания как яденето на плодове е благоприятно за оралното здраве и бих искала да споделя тези проучвания с вас. Едното проучване с контрол на случаен принцип установява, че само с яденето на 2 кивита на ден за 5 месеца се намаля значително гингивалното възпаление. Паралелно проучване проведено на 58 човека с хроничен периодонтит открива, че само с ядене на 2 грейпфрута на ден само за 2 седмици пациентите имат по-високи плазмени нива на Витамин C, както и намалено кървене. И последно по-старо изследване от 1969 година, публикувано в Журнала за Периодонтология. Там се разглежда приема на храна в последната седмица и се констатира, че при прием на повече Витамин C в диетата намалява скоростта на формиране на плака и зъбен камък. И така всички вече знаем, че Витамин C e мощен антиоксидант с противовъзпалителни качества, както каза и Сара. По време на пандемията приемът на витамин C се увеличи драстично, особено на таблетки. Хората го приемат все едно, че са бонбони. Вероятно това поражда по-голяма ерозия на емайла, както и развитието на кариеси. Нека разгледаме какво е заключението в едно систематично проучване на случаен принцип, проведено в периода 1990 – 2020 – тук са проследявали назначаването на витамин C 1000мг като добавка(чрез таблетки) към нехирургична периодонтална терапия. Това не спомага за значително подобрение или намаление на джобовете след 3 месечен наблюдателен интервал. И заключението е „включването на витамин C като добавка и нехирургичните протоколи на лечение не добавят някаква значителна полза към лечението на пациента и подобряването на състоянието“. Като добавка към това, бих искала да ви кажа, че ако пациентите приемат 1000мг витамин C, това ще разстрои гликемичния индекс. Затова ако е възможно да се препоръча прием на витамин C под формата на храна (цитрус например), това е чудесно. Винаги препоръчвам също на пациентите да изстискват малко лимон или лайм върху салатата, тъй като това е отличен допълнителен източник на витамин C. Също е важно да се знае, че грейпфрута взаимодейства с някои лекарства. Поради това трябва преди да се препоръча, да се разбере дали пациента е на някаква терапия. Също някои пациенти не толерират цитрусите, поради чести рани в устната кухина или по други причини. В такъв случай може да се препоръча витамин C , съдържащ се в други страхотни растения като броколи, картофи, ягоди, спанак, сладки картофи.

Диетологичните полифеноли са големи химически съединения с кръгова структура и хидроксилна група. Притежават антиоксидантни и антибактериални свойства. В много проучвания са показали, че добре предпазват зъбите от ерозия и кариеси. И съществуват няколко полифенола спомагащи за доброто здраве като полифенолни киселини, стилбеноиди, лигнаноиди, танини и флавоноиди. Ще разгледаме част от едно проучване сега. Флавоноидите се откриват в ярко оцветените плодове, зеленчуци, чай, кафе, вино, шоколад, орехи, билки и подправки. Те са доказано свързани с доброто орално здраве. Дори инвитро проучване е доказало, че теафлавините в чая инхибират бактерия P.Gingivalis. И когато погледнем към свръзката на храните, виждаме връзка между флавоноида кверцетин и биоактивната съставка пиперин, като противовъзпалителен ефект.

Кой не обича лютивите храни? Ако обичате лютивото, то следващата информация е за вас. Пълноценната растителна диета включва всичко, което е с растителен произход. Диетологичните препоръки казват, че допълнителна сол не следва да се добавя. Не трябва да се посолява допълнително храната, тъй като това може да доведе до повишаване на кръвното налягане. И заради това овкусяваме храната си с различни подправки и билки. Осъзнаваме, че така имаме не само вкусна храна. Например в Индийската кухня куркумата се използва много, като тя има и ползотворен ефект за систематичното и орално здраве. Фитохимикалите са се доказали като потентни антиоксиданти, антимикробни и противовъзпалителни. И всички сме чували за куркумата заради нейните куркуминоиди, специално куркуминът, придаващ силния жълтеникав цвят. Когато смесим тази подправка например с черен пипер, ефектът още се усилва, като пиперинът също има антимикробен, противовъзпалителен и потенциално антиметастатичен ефект. Когато използваме джинджифил виждаме, че джинджерола спомага за поддържането на здравословна микробиома. Когато включим червени люти чушки, ние добавяме капсаицин и бета-каротен. Също канелата, и в частност цинамалдехида и кверцетина също са доказали свойте качества срещу микроби и възпаления, но и също спомагат за намаляване на кръвното налягане. И така дойде време да подправите живота си, защото проучване след проучване потвърждават асоциациите между подправките, богати на полифеноли, и техните свойства да помагат срещу възпаления в тялото и в устната кухина. Едно проучване в Тайланд, Унивеситет Махидол, установява при извличане на есенциални масла от босилек, лайм, черен пипер и мента, че всички масла са показали свойства против плаката и зъбния кариес. Доказали са, че всички масла намалят биофилма с бактерията S.Mutans.


Д-р Сара Карлин : Слюнката играе важна роля в здравето на устната кухина. Когато видим пациенти с ксеростомия, освен че трябва да адресираме причината за това, трябва да ги насочим и към стимуланти на слюноотделянето(сиалогоги). Естествени сиалогоги са лимона, фенела, кардамона, джинджифила и червените люти чушки. За лимона, разбира се, е добре да се препоръча да се изстисква върху салата или да се разтваря във вода. Не бихме желали пациентите ни с ксеростомия да смучат лимони директно.


Елен Карлин : Какво ще кажете за малко шоколад? Да знам, и аз обичам шоколад. За щастие шоколада се оказва богат източник на минерали, флавоноиди и антиоксиданти. Всъщност през 2006г. проучване на Европейския Журнал за Орални Науки открива, че полифенолите в какаовите зърна могат да редуцират биофилма, формиран от S.Mutans и S.Sanguinis, и да инхибират киселинното производство. Също инвитро проучване през 2019г. показва как пастата за зъби, съдържаща теобромин има способност да реминерализира кариесните лезии. И така ако решите да препоръчвате шоколад на вашите пациенти, трябва да знаете, че какаото съдържа тези полезни съставки. В такъв случай трябва да се препоръчват 100% какаови зърна, или тъмен шоколад с поне 85% какаово съдържание.

Никоя презентация за храненето няма да бъде пълна, ако не споменем Витамин D. От пандемията вече знаем за неговата огромна роля в нашата имунна система. В момента има толкова много проучвания за този витамин. Нека разгледаме последните такива и да видим как влияе на устната кухина. Първо, Витамин D е мастноразтворим витамин. Източниците му са зърнени храни, мюсли, мляко и млечни продукти, растителни млечни продукти. При растителните млечни продукти винаги трябва да сте сигурни, че е добавен витамин D. Други източници са гъби, мазна риба, дроб, яйца. Знаем, че тялото произвежда витамин D от слънчева светлина. Той е много важен витамин за минерализацията на зъбите и за алвеоларните процеси , подобрява усвояването на калций в червата. Знаем също, че рискът от инфекции е намален при нормални нива на витамин D. Не казвам, че рискът е намален когато приемаме добавки с витамин D, това не е така. Само знаем, че имаме нужда от адекватни нива на витамин D в организма, за да намалим риска от респираторни инфекции. Важно е да мислим за това, защото бихме искали да поправим всички недостатъци. Ако пациент има недостиг на витамин D, тогава бихме предложили добавка с витамин D. Този недостиг може да доведе и до кариес, възпаление на венците или периодонтално заболяване, което е друга причина да искаме да коригираме нивата на витамина. Нивата на витамин D също са важни за правилната адаптация на зъбните титаниеви импланти и тяхната остеоинтеграция.

Друг нутриент, който не приемаме достатъчно в храненето си е Омега-3 мастни киселини. Това са полиненаситени киселини или иначе казано здравословни мастни киселини, които се свързват с много ползи за здравето. Когато ги консумираме се чувстваме по-заситени. Също усещаме добра връзка с тези мастни киселини, тъй като те спомагат да усвояваме различните фитонутриенти, за които говорихме по-рано(като бета-каротен, ликопен, лутеин и други). Здравословните Омега-3 са противовъзпалителни и показват също така имуномодуларен ефект. Има три различни групи от тях. ALA, намираща се най-вече в източници от растителен произход като семена, орехи, и растителни масла. Маслото от водорасли може да се използва за набавяне на EPA и DHA, тъй като тези групи се намират най-вече в мазните риби и за веган пациентите това е някаква алтернатива. Рибата е много добър пример за синергия, тъй като съдържа витамин D, мастни киселини EPA и DHA. Също в рибата се съдържат и други важни мастни киселини. Както виждате, аз наистина препоръчвам рибата, като искам да уточня, че говорим за риби с ниско съдържание на живак(живакът се съдържа в по-големи количества в риба меч, акула, скумрия, лаврак и други), като например препоръчваме сьомга, херинга и сардини.

Нека споменем някои неща за оралната микробиома. Иска ни се тя да е здравословна, тъй като ни помага да дъвчем храната, да се поддържа хомеостаза в устната кухина, като резистира патогените, предпазва от кариес и ерозия, предпазва периодонтиума. Ние всички имаме различна микробиома, повлияна от толкова много фактори: лекарства, генетични особености, пушене, орална хигиена, стрес, начин на живот, диета, бързина на слюноотделяне, за които ще говорим. Пребиотиците са дефинирани като субтрат, селективно използван от микроорганизмите за получаване на здравна полза. Пребиотиците са разтворими диетични фибри, съдържащи се в растенията, които консумираме. Например като закусваме овесени ядки, ядките съдържат бета-глюкани, които са пребиотици. Ябълките съдържат пектин. Сара обича бананите си не много узрели, почти зелени. И това са примери за някои храни с добри източници на устойчива скорбяла. Аз обичам добре узрели банани, които са добър източник на инулин. Тези пребиотици служат като добра храна за пробиотиците. Тъй като пребиотиците помагат на пробиотиците да се развиват е от изключително важно да се консумират храни, съдържащи пребиотици. Това помага и на здравето на устната кухина.


Д-р Сара Карлин : Може би една ябълка на ден, която е богата на пребиотици, наистина ще държи доктора далеч от мен? Едно малко проучване проведено между дентални студенти сравнява 10 човека, миещи си зъбите с четка и паста за 2 минути със стерилна вода, и други 10 изяждащи по една ябълка. Това проучване е показало, че яденето на ябълка допринася за моментното намаляване на бактериалната активност, също както след четкането на зъбите. Въпреки че това проучване е прекалено малко, винаги го имам в предвид когато трябва да препоръчам някаква малка закуска на пациентите си. Обикновено препоръчвам ябълка или целина, или някакви други твърди зеленчуци, тъй като те масажират венците и спомагат за слюноотделянето, което неутрализира бактериите, и също твърдите зеленчуци помагат да се почисти емайла, чрез триенето в зъба.




Елен Карлин : Има много източници на пребиотици, както споменахме до сега. Например ябълки, банани, артишок, аспержи, ягоди, боровинки, чесън, лук, праз, какао, зелени зеленчуци, жито, пшеница, водорасли, бобови растения, домати.

Пробиотиците са дефинирани като живи организми, които администрирани в правилна доза спомагат на приемника за по-добро здравословно състояние. В момента пробиотиците се изследват за всичко. Някои от ползите за здравето включват имунната система, стомашно-чревния тракт, здравето на жените, контрол на теглото, превенция на алергии, и малко изследвания са направени също за ползите за оралното здраве. Пробиотиците са характеризирани от ген (например видовете лактобациликус) и разновидност (например GG). Важно е да се знае, че ползите са специфични за всяка разновидност, и ферментиралите храни подкрепят изграждането на здравословни черва и орална микробиома. Може да се препоръчват храни, богати на пробиотици на пациентите. Тези храни включват сирена, кисели млека с живи култури, кефир, кисело зеле и други. Имайте в предвид, че камбуча е ферментирала газирана напитка с пробиотици, но е киселинна и има добавена захар. Добре е пациентите да се предупреждават да не прекаляват с твърде много напитки от този вид.

Ако приемаме по едно кисело мляко на ден, можем да помогнем за подобряване на оралното ни здраве. Това е малко клинично контролирано проучване проведено в Италия между 42 възрастни участника. Всички участници са преминали през професионално зъбно почистване и инструкции как да почистват зъбите си, след което са разделени на случаен принцип на 2 групи – едната е приемала по 2 плодови кисели млека на ден, а другата по 2 соеви плодови сладоледа. И при двете групи е препоръчано да не приемат никаква добавена захар между храненията. Резултатите показват, че при групата с киселото мляко се наблюдават по-ниски нива на бактерия S.Mutans и Lactobacilli. Това предполага, че консумацията на кисело мляко има ефект върху бактерията S.Mutans, която се намира в зъбната плака. Моят съпруг е периодонтолог и след като разбра за това изследване препоръчва на всичките си пациенти консумация на кисело мляко ежедневно, което е показателно.

Напитките с пробиотици също оказват влияние на флората в устната кухина. Избрали сме две проучвания в тази насока. Едното е публикувано в Журнала на Клиничната Периодонтология, като е проведено върху 50 човека (мъже и жени) на средна възраст около 25 години. Половината са консумирали мляко с пробиотик за 8 седмици и са показали значително по-добро гингивално здраве, както и по-ниска активност на еластаза и MMP-3, който е възпалителен медиатор в гингивалната цепникуларна течност. Също респективно малко проучване между 19 участника, публикувано в BMC Nutrition, установява че приемането на соево мляко 2 пъти дневно в продължение на 4 седмици подобрява състоянието на оралната микробиома на всички участници.

Нека да разгледаме как Средиземноморския начин на хранене спомага за поддържането на оралното ни здраве. Този метод изисква да се храним заедно и да се наслаждаваме на храната. Ние сме физически активни. Основата на храненето отново е изградена върху плодове и зеленчуци, зърнени култури, зехтин, бобови растения, семена, ядки, билки и подправки. Рибата и морската храна се яде по 2 пъти в седмицата. Също имаме средни порции от пилешко, яйца, сирена и млека. И разбира се, червени меса и сладки продукти са рядкост. Може да се включи умерено количество вино, както и много вода. В изследване проведено между 49 човека, половината от които са подложени на този стил на хранене за 8 седмици, се наблюдават красноречиви резултати: след 8 седмици следващите този начин на хранене имат намалени нива на орални патогени P.Gingivalis, P.Intermedia, T.Denticola, които са били изследвани в тяхната устна микрофлора.

Микробиомната хомеостаза е симбиотичното взаимодействие между микроорганизмите и приемника. Това искаме да виждаме във всички наши пациенти. Пре- и пробиотиците, комбинирани с растителен хранителен режим допринасят положително за баланса на оралната микрофлора. За съжаление обаче, няма проучвания които да показват, че може да се лекуват заболявания в устната кухина само с пребиотици или пробиотици. Затова ние със Сара препоръчваме да споделяте с вашите пациенти да опитат да поддържат хомеостаза в устната кухина чрез растителен режим на хранене.

Ще завършим като разгледаме едно проучване за растителните режими, кариеса и периодонтита. То е публикувано в Журнала на Американската Дентална Асоциация. Харесва ми това проучване тъй като е направено от над 7000 участника и също е взето в предвид цялостното им хранително поведение, а не само приема на захар, като ефект върху образуване на кариеси. При това изследване са проследени здравословните индекси на хранене и до колко участниците са се придържали към препоръчаните хранителни навици. Ако следвате препоръките за хранене точно и се храните точно както е описано ще имате резултат по HEI от 100 точки. С по-висок резултат по тази скала може да се очаква по-нисък процент на образувани кариеси. Хората, хранещи се според препоръките също приемат повече плодове, зеленчуци, бобови и зелени растения, като приемат по-малко захар. Тук провеждащите изследването са заключили, че промотирането на оралното здраве съвместно с хранителните навици и напътствия са от полза за пациенти от всяка възраст.

Следващо малко изследване проведено в Германия показва дали растителният хранителен режим има ефект върху намаляването на гингивита. Половината от участниците в него се хранили по растителен режим за 4 седмици. И категоричните резултати сочат, че се наблюдава значително намаляване в кървенето на венците при тази група. Точното заключение на учените гласи „Стоматологичните екипи трябва да адресират хранителните навици и да дават адекватни насоки при лечението на гингивит, тъй като развитието му може да бъде страничен ефект от възпалителни процеси, породени от Западната диета“. Това което имат предвид е, че това може да се дължи на силно обработени храни, с много добавени захар или сол.

Следващото изследване, което ще споменем разглежда растенията и периодонтита, защото знаем че това заболяване засяга около 90% от населението на планетата. При систематичното изследване на около 10 хиляди човека, учените са открили, че при включването в диетата на 5 порции плодове и зеленчуци на ден може да спомогне за намаляване на прогресията на заболяването и да се избегне загубата на зъби. Това изследване ми е особено любимо, тъй като още от 1988г., когато започнах работата си като диетолог, казвах на моите пациенти „Яжте по 5 на ден!“

Можем да споменем още две значими изследвания в областта на парадонтологията, като при тях са сравнени вегански и вегетариански диети с всеядни такива. И в двата случая след 18 до 24 месеца последвалите прегледи при парадонтолог са заключили, че параметрите на парадонтологичното заболяване са били по-добри при веганските и вегетарианските групи – дълбочината на сондиране е била по-малка, както и кървенето при сондиране.


Д-р Сара Карлин : Бихме искали да ви окуражим да сте изобретателни, иновативни и да разговаряте с всички пациенти за предимствата при консумирането на пълноценни храни и включването на повече плодове и зеленчуци в диетата. Помнете, че повечето пациенти посещават стоматолога по-често отколкото личния си лекар. Поради тази причина смятаме, че трябва да сме проактивни професионалисти и да окуражаваме нашите пациенти да включват повече растения в хранителните си планове, за да могат да приемат всички вещества, които са толкова важни за оралната мукоза. Пълноценните растителни храни съдържат полезни вещества, богати са на фибри, и доставят много фитохимикали спомагащи поддържането на орално здраве.

Елен Карлин : Разнообразния растителен хранителен режим спомага да се избегне недостига на критични вещества като фибри, калций, калий, витамин Д, и да се изгради основа за много продължително орално здраве.


Благодарим ви, че бяхте с нас и се надяваме лекцията да е била от полза за вас и вашите пациенти!


Източник на материала : www.dentalcare.com


11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page