top of page
Търсене

Предимства и недостатъци на капсулната форма при глас-йономерните цименти





В днешната статия ще разгледаме някои от основните характеристики и предимства на глас-йономерните цименти, предлагани на пазара в единични дози под формата на капсули. Тази опаковка на материалите е сравнително по-нова, в сравнение с циментите под формата на прах и течност. Навлизането й предполага някаква оптимизация и допълнителни предимства, за да може да се конкурира с вече утвърдените материали за циментиране чрез стандартното ръчно смесване. Ще посочим някои от основните предимства на капсулната опаковка, като също ще направим и финален анализ с някои не толкова позитивни фактори, за да можете да вземете информирано решение дали циментите на капсули могат да бъдат използвани във вашата практика.


  1. Бързо и хигиенично смесване е едно от основните предимства на този тип опаковка - ако преминете от ръчно смесване към миксиране с машина ще установите веднага, че времето ви за манипулации ще се намали значително, като също няма да губите време за почистване на зоната на работа.

  2. Изключително точно съотношение на дозата - производителят е заложил точно толкова прах и течност, колкото е необходимо, за да се постигне перфектен материал за работа. При ръчното смесване понякога определянето на точната доза прах и течност е сериозно предизвикателство и дори може да се случи така, че голямо количество материал да се бракува при неуспешно смесване или да се компроментират качествата на материала.

  3. Апликацията на материала е много лесна и точна, там където ви е необходимо. Поставянето на обтурации с ГЙЦ на капсули се извършва много лесно с помощта на апликатор.

  4. Използването на миксер за капсули е интуитивно и допълнително намалява времето за разбъркване.

  5. Капсулната форма има канюла с удължена човка, която влиза директно в кавитета и материалът се нанася без образуването на въздушни балончета.


При наблюдение с микроскоп се установява различна кондензация на материала - при капсулите има значително по-малко шупли отколкото при ръчно смесените цименти.

Въпреки безспорните предимства на капсулната форма на глас-йономерните цименти, добре е да се отбележат и някои факти, които могат да натежат при вземането на решение дали да ги използвате или не. Когато се употребяват ГЙЦ на капсули е добре да се планират 2 или 3 реконструкции едновременно, за да се избегне загуба на големи количества материал. Капсулите са за еднократна употреба и остатъчният материал няма как да бъде съхранен за бъдеща апликация. Също така е добре да се има впредвид, че първоначалната инвестиция в миксер за капсули, апликатор и количество от самите капсули изглежда доста сериозна. Въпреки това, в текущата пазарна ситуация повечето производители предлагат много изгодни промоции в тази област, особено при реализация на по-големи покупки. След първоначалната инвестиция допълването на капсули не е на по-различна цена от закупуване на опаковка ГЙЦ прах и течност от същия клас, като в някои случаи дори е по-изгодно.


Ако желаете да споделите мнението или опита си във връзка с ГЙЦ в капсулна форма можете да пишете на коментар под статията. Това би било полезно за всички ваши колеги.










140 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page