top of page
Търсене

Терапии с ботулинов токсин (ботокс) при орофациална болка и за дентална естетика





Ботулинов токсин тип А (Онаботулинов токсин А – със запазена марка Ботокс) има терапевтични и козметични приложения в денталната медицина. Лекцията за терапиите при орофациална болка и дентална естетика ще дефинират Ботокс, включвайки кратка история, ще се споменат основните приложения, механизъм на действие, списък със странични ефекти, административни препоръки, предложения за техники на управление на случаи при конкретни пациенти.

Ботоксът е добре известен с приложението си в разнообразни козметични процедури за изглаждане на бръчки по лицето и други мимически линии. Въпреки това материалът предоставя и терапевтични ползи в стоматологията. Денталният професионалист трябва да е наясно с тези ползи, за да може да информира напълно пациента и да представи по-пълноценен план на лечение.


Дефиниция на Ботокс и Ботокс терапия


Ботокса е най-използваната форма на пречистен екзотоксинов протеин изработен от Clostridium botulinum, която е грамложителна, пръчковидна, спороформираща и стриктно анаеробна бактерия. Ботулиновия токсин може също да се образува и от Clostridium butyricum и Clostridium baratii. Всички тези три бактерии се откриват в растенията, водата, почвата и храносмилателния тракт на животните. Те са същите микроорганизми, които причиняват хранителното натравяне известно като ботулизъм. Токсинът тип А е един от седемте токсина, които произхождат от различните щамове на бактериите, и един от двата серотипа комерсиално достъпни и одобрени от Американската Асоциация за Лекарствата за използване върху хора. Тип А е най-популярния тъй като има по-малко болка, асоциирана с инжектирането и също има по-бавно действие, комбинирано с по-дълготрайна парализа. Ботулиновият токсин тип B е също наличен, но е одобрен за използване само в случаи на цервикална дистония. Цервикалната дистония, също известна и като спазматична тортиколиза(крива шия), представлява рядко неврологично заболяване, при което неконтролирани мускулни контракции причиняват ненормално движение и позиции на врата и главата. Тип F може също да бъде използван, в случай че пациента показва резистентност към типове А и B.

Ботокс има преходен, недеструктивен, зависим от дозата, локализиран ефект, с минимални систематични странични ефекти. Поради тези характеристики при ботоксът се наблюдава повишено използване в стоматологията.


История на Ботокс


Първите концепции за терапевтичната употреба на ботулинов токсин са открити от Д-р Юсинус Кернер (1786-1862). Той заключил, че токсина работи като прекъсва сигналите, подавани от периферната симфатична нервна система, като оставя сензорните възприятия непокътнати. Той нарекъл този токсин „отрова от наденички“, тъй като забелязал, че след прием на развалена наденица хората се чувствали болни. През 1870 друг Немски учен, Джон Мюлер, нарича токсина „ботулизъм“, тъй като „ботулус“ означавало „наденица“. През 1949 година групата Бурген открили, че токсина може да блокира нервно-мускулни трансмисии. Първото приложение на токсина върху човек е регистрирано през 1977 година от Алан Скот, като лечение за стабизъм, състояние при което изглежда, че очите гледат в различни посоки. През 1989 година Ботокс е одобрен от Американската Асоциация за Лекарства и започва да се използва рутинно за изглаждане на бръчки и други мимически белези по лицето и между очите. През 1999 година Хауърд Крац създава протоколи за използване на ботокс в стоматологията при лечение на недостатъци породени от ексесивен бруксизъм. Изчислено е, че 16% от стоматолозите в Северна Америка използват ботокс за козметични и терапевтични процедури. Също така ботокс терапиите са най-разпространената неинвазивна процедура в Америка, като на жените се пада 90% от употребата му.


Механизъм на действие


До няколко часа след инжектирането, ботоксът се прикрепя към нервните окончания на двигателните мускули и блокира отделянето на ацетилхолин, това е невротрансмитер, деполяризиращ крайната част на мускула за предизвикване на контракция. Следователно блокирането на ацетилхолина ще предизвика инхибиране или намаляване на контракцията, в зависимост от дозата, и като резултат кожата над този мускул ще се изглади. Физиологията на действие се дължи на факта, че ботокс инхибира освобождаването на ацетилхолин при нервно-мускулната връзка. Парализиращият ефект обикновено идва след от 2 до 10 дни, като не се наблюдава загуба на сетивност. Ефектът трае около 3-4 месеца, като това зависи от инжектираната доза, метаболитните процеси на пациента и начина на живот – например пушачите могат да очакват много по-бързо завръщане на бръчките около устата, а активните пациенти могат да наблюдават по-бързо изглаждане поради бързото възстановяване на синаптичните контакти в тялото им. След приложението мускулите изграждат нови ацетилхолинови рецептори и невронни окончания, за да се получат нови синаптични връзки. Това спомага за пълното възстановяване на фунционалността без странични ефекти. Времевия диапазон на приложението зависи от това кога ще се появят отново симптомите.


Предимства и Недостатъци


Както при всички лекарства, и тук се наблюдават предимства, недостатъци, странични ефекти и контраиндикации, които трябва да се имат в предвид при приложението на Ботокс.

Предимства:

- Минимално инвазивна процедура

- Психологични ползи за пациента

Недостатъци:

- Краткотрайно решение

- Асиметрично и неестествено излъчване при неправилно инжектиране

- Цена

- Възможно предаване на вирус поради човешкия албумин

Контраиндикации и кога да не използваме:

- Чувствителност към ботулинов токсин, албумин или солен разтвор

- Бременни или кърмачки

- Деца под 12 години, тъй като може да увреди развитието на нервните окончания

- Невро-мускулни недостатъци и заболявания

- Пациенти на аспиринова терапия и нарушена хомеостаза

- Кардиологични заболявания

- Налична инфекция около мястото на инжектиране

- При употреба на аминогликозидни антибиотици, хинин, хлорокин, калций-блокиращи агенти

- Емоционално разстроени пациенти, особено след 65 годишна възраст


Странични ефекти при използване на Ботокс:

Систематични ефекти:

- Нервност

- Замаяност

- Отпадналост

- Гадене

- Потене

- Треска/замръзване

- Алергични реакции/обриви

- Главоболие

- Фарингит

- Дисфагия

- Лицева болка

- Грипоподобни симптоми

- Дрезгавост

Локални ефекти:

- Болка

- Зачервяване

- Трептене

- Слабост

- Подуване

- Чувствителност

- Кървене

- Мускулна атрофия, особено при многократна употреба


Общи приложения на Ботокса:

- Лечение на хиперактивна уринарна инконтиненция

- Лечение на ексесивно потене под мишниците

- Намаляване на болката от мигрена или други главоболия

- Изглаждане на бръчки по лицето

- Намаляване на контракциите на клепачите, причиняващи спазми

- Намаляване на мускулните контракции, причиняващи неестествени позиции на главата (цервикална дистония)

- Намаляване на мускулните контракции, причиняващи схващания или изкривявания (спастичност)

- Намаляване на контракциите в очните мускули, причиняващи стабизъм

- Лечение на състояния, при които пациента не може да приема други лекарства, предпочита лечение с ботокс, има странични ефекти от стандартното лечение или не се наблюдава никакво подобрение от стандартното лечение.

Дентални приложения на Ботокса:

- Редуциране на линията на горната устна, намаляване на експозията на гингива под горната устна

- Подготовка на мускулите след ортодонтско лечение за минимизиране на рецидивите поради голямата мускулна сила

- Асистенция при пациенти с протези за по-лесно приемане на протезите като се редуцира силата на мускулите, които могат да изместят или изкривят протезата

- Лечение на ъглов хейлит с редуциране на силата на мускулите depressor anguli oris

- Намаляване на бръчките около устата с редуциране на силата на мускулите orbicularis oris

- Намаляване на болката при орофациални състояния като тригеминална невралгия или пост-херпесна невралгия

- Намаляване на слюноотделянето при разстройства и заболявания на жлезите

- Намаляване на хиперактивен или хипертрофирал мускул masseter

- Намаляване на фациалната дистония и тиковете, причинени от мускулни контракции

- Асистиране при лечение на заболявания около устната кухина, свързани с дислокации, сублоксации, бруксизъм и артрити

- Асистиране при нуждата за отваряне на устата при състояние като тризмус

- Асистиране при фациални състояния като пареза

- Асистиране при някои гласни и говорни дефекти




Грижа за денталните пациенти


Подробна медицинска и дентална история трябва да бъде налична преди използването на ботокс. Информираното съгласие на пациента трябва да бъде получено.

След инжекцията с ботулинов токсин, продължително наблюдение не е необходимо. 10-15 минути са достатъчни. Важно е да се документира количеството и типа на ботокс, който се използва, както и мястото на инжектиране и реакцията на пациента. Вълничките и ръбовете, които трябва да се появят около мястото на инжектиране обикновено изчезват след няколко часа. В зависимост от състоянието, което се третира, резултатите могат да се наблюдават веднага или да се проявяват бавно в период от няколко седмици след инжектирането, като ефектът може да се увеличава с времето.

В общи линии ефектите траят около 6 месеца, като времевата граница е 4-8 месеца. Времето за наблюдаване на ефектите варира от 5 до 10 дни. Пациентите трябва да се инструктират да се върнат за последваща манипулация, когато действието започне да отшумява. Важно е обаче да не се третира прибързано, тъй като това може да доведе до изграждане на антитела към ботокса, което ще намали ефекта на бъдещо лечение и ще ускори мускулната атрофия.


Заключение


Отличното лечение включва не само предоставената терапия, то трябва да включва и обучение за пациентите. Затова е от голямо значение за всяка съвременна дентална практика да разбира използването на ботокса, за да предлага най-добро лечение за всички пациенти, дори и това да не е опция, предлагана в самата клиника.


Надяваме се, че информацията е била от полза за всички стоматолози. Ще очакваме мненията и коментарите ви под статията. Благодарим ви за отделеното време.


Директен превод на статия за продължаващо обучение на стоматолози в САЩ.

Източник: www.dentalcare.com



46 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page